Dolar 32,4785
Euro 34,7055
Altın 2.406,98
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
15°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 17°C

Elektrikli araçta ÖTV düzenlemesini sektör nasıl değerlendirdi?

Elektrikli araçlarda ÖTV dilimlerinde yapılan değişimi sektör oyuncuları Bloomberg HT’ye değerlendirdi.

Elektrikli araçta ÖTV düzenlemesini sektör nasıl değerlendirdi?
19 Kasım 2023 01:08
105
A+
A-

BURAK KARAGÖZ

Otomotiv sektöründe elektrikli araç segmentinde yer alan şirketler ÖTV matrahıyla ilgili yapılan düzenlemeyi genel olarak mevcut enflasyon oranları dikkate alındığında sınırlı buldu.

Sektör temsilcileri ÖTV düzenlemesiyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

Odak Otomotiv Satış ve Pazarlama Müdürü Emrah Ünlü

“Mevcut enflasyon dikkate alındığında az bir oran”

Elektrikli araçlarda yapılan matrah güncellemesi sadece 160 KW altında olan araçlar için geçerli tutuldu. Satış matrahı 1 milyon 250 bin TL’nin üstünde olan araçlarda tahsil edilen ÖTV oranı yüzde 40 seviyesindeydi. Şimdi bu tutar yüzde 16 lık bir artışla 1 milyon 450 bin TL’ye çıkartılmış oldu. Böylece mevcutta sunulan ve bu kritere sahip elektrikli araçların bir kısmı bugünden itibaren yüzde 10’luk ÖTV dilimine dahil oldu. Örnek vermem gerekirse , güncel fiyatı 2 milyon 400 bin TL olan bir elektrikli otomobilin yeni değişiklikle birlikte fiyatı 1 milyon 900 bin TL inmiş olacak. Yani 500 bin TL’ye varan bir indirimden bahsetmiş oluyoruz.

Tabii bu skala içerisinde yer alan çok fazla bir model söz konusu değil. Yapılan yüzde 16’lık artış mevcut enflasyon verileri baz alındığında oldukça az kalmış görünüyor. Aynı zamanda tüm elektrikli otomobil modellerini kapsamayan bir değişimin satışlara etkisi sınırlı olacaktır. Elektrikli otomobil satışlarında son 1 yıl içerisinde ciddi bir artış söz konusu zaten. Bugün yayımlanan genelge ile halihazırda yükselen bir satış trendine girmiş olan elektrikli otomobillere ilgi biraz daha artacaktır. Yayımlanan genelgenin mevcut duruma en büyük etkisi bu olacaktır diye düşünüyorum . Bununla birlikte bir çok markanın distribütörü otomobillerimi yüzde 10 olan ÖTV dilimine dahil edebilmek adına yüklü nakit kampanyalar yapıyorlardı. Bu değişimle birlikte hem distribütörlerin olası kur artışlarından etkilenmemek adına eli biraz daha güçlenmiş olacak hem de elektrikli araç satın alma düşüncesindeki kullanıcıların satın alma kararlarına olumlu etki edecektir.

BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun

“Yüzde 10’luk dilimdeki araçlara ulaşılabilecek bir dönem yaşanacaktır”

Motor gücü 160 kilovatın (kW) altında ve yüzde 10 özel tüketim vergisi (ÖTV) diliminde bulunan tam elektrikli binek otomobiller için matrahın 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 450 bin liraya yükseltilmesi; çevreci teknolojilerin kullanılmasına teşvik açısından yararlı olacaktır.
Markalar bu gelişmeye göre fiyatlandırmalar konusundaki pozisyonlarını yeniden belirleyeceklerdir. Bu değişiklikle mevcut fiyatları yüzde 40’lık ÖTV diliminde olup yüzde 10’a düşenler de olabilir.
Bu kararla birlikte tüketicilerin bir süre daha yüzde 10 ÖTV diliminde bulunan araçlara daha ulaşılabilir fiyatla sahip olabilecekleri bir dönem yaşanacaktır. BYD Türkiye olarak, kurun hareketine ve sektörel gelişmelere göre içinde bulunduğumuz C-SUV segmentindeki rekabetçiliğimizi korumaya devam ettirmeyi hedefliyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

IMG-7802 IMG-7803 IMG-7804