Dolar 32,4585
Euro 34,7929
Altın 2.427,46
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Az Bulutlu
Sinop
16°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 16°C

Kronik kaşıntı

Kronik kaşıntıyı tedavi edebilmek için öncelikle altta yatan nedeni tespit etmek gerekir. Nedene yönelik tedavi ile kaşıntı kontrol altına alınabilir.

Kronik kaşıntı
21 Kasım 2023 11:40
219
A+
A-

KRONİK KAŞINTI

Erişkin yaş grubunda kronik kaşıntı da yaşam kalitesine oldukça kötü etkileyen şikayetlerden birisidir. Kaşıntıya eşlik eden lezyonlara göre kaşıntının altında yatan hastalıklar da farklılık gösterebilir. Örneğin kızarma, kabarma ve kaybolup tekrar geri çıkma şeklinde ise ürtiker şeklinde adlandırılır. Dirençli ürtikerlerde ürtiker ile karışabilecek ürtikeryal vaskülit ve otoinflamatuar hastalıklar gibi hastalıklar ayırıcı tanıda düşünülür. Yara yapacak şekilde kaşıntılar varsa (kaşıntılı ekskoriye lezyonlar) skabies (uyuz: özellikle geceleri artan, el parmak aralarında ve göbek çevresinde daha yoğun, silion adı verilen küçük tünelciklerin bulunduğu lezyonlar, hele bir de evde başka kaşınan kişiler de varsa akla gelmelidir.), atopik dermatit (alerjik egzema), dermatitis herpetiformis (gluten duyarlılığına bağlı), pemfigus, nörodermait vb. bazıları alerjik patofizyolojiye sahip olan cilt hastalıkları ayıcı tanılarda düşünülür. İleri yaşta kaşıntının nedenlerinden birisi de cilt kuruluğudur (kserozis). Yine erişkin yaş grubunda altta yatan bazı malignite (kanser) türleri ya da kollojen doku hastalıklarının (romatolojik hastalıklar) nadirde olsa ciltte kaşıntı şeklinde bulgusu olabilir. Tıkayıcı sarılıkta, karaciğer, pankreas ve böbrek gibi organ yetmezliklerinin ileri dönemlerinde kaşıntı görülebilir. Kırsal bölgede yaşayan, hayvancılıkla uğraşan, yalın ayak toprakta sık dolaşan kişilerde ciltte yaygın kaşıntı durumunda paraziter hastalıklar da göz önünde bulundurulmalıdır. Doğru bilinen bir yanlış da gıdaların kronik kaşıntıya neden olabileceğidir. Hiçbir şekilde gıdalara karşı kronik kaşıntı beklenen bir durum değildir (gluten duyarlılığına bağlı dermatitis herpetiformis hastalığı hariç).

Kronik kaşıntıyı tedavi edebilmek için öncelikle altta yatan nedeni tespit etmek gerekir. Nedene yönelik tedavi ile kaşıntı kontrol altına alınabilir.

Daha detaylı bilgi için doktorsitesi.com adresi randevu hattından online ya da telefonla görüşme için randevu alabilirsiniz.

Prof. Dr. İnsu Yılmaz, MD, PhD

İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları Uzmanı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

IMG-7802 IMG-7803 IMG-7804