Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 17°C

Kayhan: Maden felaketi, Sinop’un da meselesi!

Kayhan: Maden felaketi, Sinop’un da meselesi!
17 Şubat 2024 03:08
166
A+
A-

TKP Sinop Belediye Başkan Adayı Arzu Kayhan yaptığı açıklamada Erzincan maden kazasını yorumladı. Maden felaketinin kar hırsının sonucu olduğunu belirten Kayhan, Saraydüzü ilçesinde de arazilerin bulunduğu yüzbinlerce metrekare alanın özel şirketlerin maden arama çalışmalarına açıldığını belirterek, Erzincan’daki felaketin Sinop’un da meselesi olduğunu dile getirdi. 

Arzu Kayhan açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Erzincan’ın İliç ilçesinde Çalık Holding ve Kanadalı SSR Mining’e bağlı ve Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeninin bulunduğu geniş bir alanda, önceki gün toprak kayması ve göçük meydana geldi. 9 işçi hâlâ toprak altında kurtarılmayı beklerken, siyanürlü olduğu bilinen toprak yığınının yağmurlar ya da yeni heyelanlarla Fırat Nehri’ne karışması ihtimali gündemde.

Biz madenlerde yaşanan facialara, katledilen doğaya, sağlığını kaybeden halkımıza, göçük altında kalan işçilerimize Amasra’dan, Soma’dan, Ermenek’ten, Akbelen’den ve Kazdağlarından ne yazık ki aşinayız. Çok değil birkaç ay önce, komşumuz Hanönü’nde Cengiz İnşaat’ın ortak olduğu Acacia Madencilik tarafından işletilen bakır madeninin kimyasal atık havuzunun da aktif fay hattı üzerinde olması nedeniyle ilçenin ve çevrenin benzer bir tehlike altında olduğuna dikkat çekilmişti”

Taşköprü’den Boyabat’a Gökırmak’tan Kızılırmak’a uzanan çok geniş bir bakır rezerv alanına adeta çöküldüğünü dile getiren Kayhan, aynı firmanın, uzmanların atık havuzu uyarılarına ve kimyasal atık borularının üç kez patlamasına rağmen kapasite genişletme onaylarını almaya devam ettiğini dile getirdi. Kayhan, “İktidar daha da ileri gidip ülke genelinde aralarında Saraydüzü ilçemizden de arazilerin bulunduğu yüzbinlerce metrekare alanı özel şirketlerin maden arama çalışmalarına açtı.
Tüm bunlar olurken meclis ana muhalefeti gerek Hanönü maden karşıtı basın açıklaması sonrası kendi ilçe başkanlarını görevden almakla, gerek maden yasası ve alanların maden aramaya açılması kararlarına destek vererek seyirlik görevinden taviz vermedi” diye konuştu. 

“Maden işçisi yalnız değildir” diyen Arzu Kayhan, “Bu halkın çocukları yalnız değildir. Halkımız bilsin ve emin olsun ki bazı şeyler kesinlikle satılık değildir. Bu memleket satılık değil! Kentlerimiz satılık değil! Vicdanımız satılık değil! Tarihimiz satılık değil! İnsanlık satılık değil! Oyumuz satılık değil! Bu akılsız, ahlaksız düzenden bugün yaşananların hesabını soracağız. O maden şirketinden de, o maden şirketi için seferber olan siyasi iktidardan da patronlara karşı gıkı çıkmayan meclis muhalefetinden de hesap soracağız” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: vitrinhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

IMG-7802 IMG-7803 IMG-7804